Teringat teman kat tat nenas hari tu,terus ke Tamu ( Pasar Pagi ) membeli nenas muda....tak penah lagi teman rasa nenas muda buat tat nih...ate sehari suntuk le teman ngadunnye,menjelang petang baru le siap...ehmm..boleh tahan jg rasanye...tepung dan inti memang sesuai...tepungnye gebu dan lembut manakala intinye masam manis serta ada rasa kulit kayu manis dan bunga cengkih....resepinye ada di bawah.
tat disapu telur kuning sebelum dibakar
taraaa....dah siap...teman takde acu tat nih, maka teman guna tangan dan garpu je....
Gambar di bawah gambar tat yang baru buat 3-4 hari lepas (31/07/2011)....kali ini teman sudah jumpa acuannya di Hyap Lee , Keningau dengan harga RM 8 lebih...jadi sebelum menjelang Ramadhan teman buat tat lagi....
Gambar 1: Kueh tat yang belum disapu telur....
Gambar 2: Kueh tat yang sudah disapu telur yang bersedia untuk dibakar...
resepinya:
Jem Nenas:
3 biji nenas masak ( muda pun boleh jika suka masam)
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 senduk gula putih
1 sudu teh esen vanilla
( kisar nenas sampai halus,kemudian masakkan atas api bersama bahan2 lain sehingga kering dan tiada berair -untuk mengelakkan kueh tat tadi hilang rapuh)
Bahan-bahan doh:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu tepung kastard ( jenama blue key/nona)
2 sudu besar tepung susu
226 g mentega
1 biji kuning telur
Cara Membuat doh:
Gambar di bawah gambar tat yang baru buat 3-4 hari lepas (31/07/2011)....kali ini teman sudah jumpa acuannya di Hyap Lee , Keningau dengan harga RM 8 lebih...jadi sebelum menjelang Ramadhan teman buat tat lagi....
Gambar 1: Kueh tat yang belum disapu telur....
Gambar 2: Kueh tat yang sudah disapu telur yang bersedia untuk dibakar...
Gambar 3 & 4: Kueh tat yang sudah dimasak..
resepinya:
Jem Nenas:
3 biji nenas masak ( muda pun boleh jika suka masam)
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 senduk gula putih
1 sudu teh esen vanilla
( kisar nenas sampai halus,kemudian masakkan atas api bersama bahan2 lain sehingga kering dan tiada berair -untuk mengelakkan kueh tat tadi hilang rapuh)
Bahan-bahan doh:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu tepung kastard ( jenama blue key/nona)
2 sudu besar tepung susu
226 g mentega
1 biji kuning telur
Cara Membuat doh:
- Pukul bersama mentega+ susu+minyak sapi+ gula hingga sebati.
- Masukkan telur +esen vanilla, pukul lagi.
- Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
- Panaskan oven.
- Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas). Anggaran 10-15 minit sehingga masak.
-Selamat Mencuba-
idok ngape...guna tangan pun ok la kak da. Dah lama tak ngetat...mcm sedap pulak tgk tat kak da ni.
tu le...nak cari acu tat nun jauh di sana ( Keningau)