Assalamualaikum w.b.t....kek lagi hari ni... :-) gambar yang di atas ni, teman buat bersama kakak teman di Kampung Gajah, Perak, gambar di bawah sekali teman buat di rumah teman ,Nabawan...boleh tahan juga rasa kek ni...cuba nanti ye!
Kedua-dua kek ini adalah sama....jenuh juga teman n hubby nak menghabiskannya...
Bahan-bahan A:
63 g air
63 g minyak jagung
6 bj telur ( kalau gred A guna 5 biji)
250 g sponge mix ( brand nona )
Bahan-bahan B:
1/3 cream cheese philadelphia
3 sudu susu pekat manis
Bahan c:
Cheddar cheese ( parut )
Cara membuatnya:
1. Masukkan air, minyak, telur dan tepung sponge mix.
2. Putar bahan-bahan tadi tanpa henti selama 20-25 minit.
3. Setelah adunan naik dan kembang, bakar dalam suhu 160 darjah selama 40 minit.
4. Setelah kek masak sejukkan,kmdn kek dibelah dan disapukan dengan bahan B,lapiskan.
5. Parut cheddar cheese di atas kek tadi,siap untuk dihidangkan...
* selepas simpan dalam peti sejuk kmdn makan.... lagi sedap
- Selamat Mencuba -
- Selamat Mencuba -