Cokodok Pisang


posted by freeda on

No comments




Assalamualaikum w.b.t....Ahad lepas ada orang sini bagi Pisang Sabah, oleh kerana pisang tu sudah masak kekuningan, terus terpikir buat cokodok ini   :)...sebelum ni bancuhan cokodok bertukar menjadi kek pisang kerana dik malas mahu menggoreng, kali ini tidak boleh mengelak lg kerana orang rumah teringin beno kerana lama tak makan...hu hu...Walaupun makanan ni ringkas dan senang nak dibuat,di bawah ini teman sertakan resepi nya juga ye...  :)

Bahan-bahan: ( untuk 2 orang )
6 biji pisang berangan/pisang Sabah
3 sudu besar gula ( kalau suka manis,tambah lagi ye)
secubit garam
1 cwn tepung gandum ( kalau suka keras ,tambah lagi)
minyak masak

Cara Membuat:
1. Lenyek pisang sampai hancur, kemudian tambah gula dan garam
2. Akhir sekali,masukkan tepung.
3. Cuba bulatkan adunan menggunakan jari anda untuk memastikan adunan tidak terlalu lembut atau keras, jika tidak boleh dibulatkan, bermakna adunan terlalu cair, jadi tambahkan tepung dan begitulah jika di sebaliknya.
4. Gorengkan cokodok dengan menggunakan minyak yang banyak. 

*Tips:  minyak yang banyak/hapus paras cokodok yang digoreng boleh membantu membulatkan cokodok.





Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...