blueberry cheese cake


posted by freeda on

No comments

Assalamualaikum w.b.t...Masih ada lagi Philadelphia Cream Cheese dalam peti ais, nampaknya stok sebanyak 1 kg dah hampir habis...coklat tiramisu beli di Klia dan Blueberry Jem pun  masih ada...jadi akhirnya blueberry cheese cake menjadi pilihan di dapur hari ni....emm sepeerti biasa selepas kek diangkat dari dapur, tangan dah mula geram nak menghias lagi,tapi kali ni teman buat dengan cepat sebab tak tahan nak merasa kek ni...maka,teman lambakkan blueberry, kemudian aturkan coklat tiramisu....okeh dah siap...sekarang mau ngap saje ...


Coklat Tiramisu jadi pilihan hiasan kali ini.....


Basenya biskut oreo....


Bahan A ( Base ):
250 gram biskut oreo
125 g mentega
1 sudu teh coklat emulco

Bahan B ( filling):
250 g cream cheese
150 g plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90 g gula

Bahan C ( Topping):
jem blueberry
coklat tiramisu

Cara Membuatnya:
1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci dan masukkan biskut.
2. Cairkan mentega dan masukkan 1 sudu teh coklat emulco. Kacau rata.
3. Tuangkan mentega bercampur coklat ke dalam bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
4. Tekankan adunan ini agar menjadi rata. Sejukkan dan peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
5. Dalam bekas yang lain mix cream cheese dan gula sampai sebati. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Kisar lagi.
6. Masukkan yogurt dan jus lemon. Kacau sebati.
7. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau sebati. 
8. Keluarkan loyang tadi dari peti ais masukkan adunan yang di  atas kemudian bakar dengan menggunakan kaedah baine marie ( double-boiler) selama 40-45 minit.
9. Angkat dan biarkan sejuk diluar sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. Biarkan 3-4 jam dalam peti ais. kemudian keluarkan dari loyang dan hiaskan menggunakan bahan C.

* sumber dari : internet
-SELAMAT MENCUBA-

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...