Ayam masak lemak cili padi


posted by freeda on

No comments


5 ketul ayam ( dipotong besar mcm ayam masak merah )
1 batang serai ( diketuk)

1/2 cawan santan 
2 biji tomato ( dibelah 2)
1 helai daun kunyit ( disiat )
    bahan-bahan yang dikisar:
    2 inci halia
    1 biji bawang besar
    1 inci kunyit hidup
    1 biji bwg putih
    10 biji cili padi

    garam secukup rasa
    minyak secukupnya

    1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan digoreng sehingga ia ¾ masak. Angkat dan ketepikan.
    2. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai, bahan yang telah dikisar dan daun kunyit. Tumis sehingga ia naik bau dan keluar minyak.
    3. Masukkan garam dan serbuk perasa bersama ayam yang telah digoreng tadi. Gaul kesemuanya sehingga sebati.
    4. Masukkan santan dan api dikecilkan sedikit dan gaul rata. Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam dan mendidih. Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya. Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap, masukkan tomato dan matikan api dan tutup periuk. Setelah 5 minit tomato pun dah layu sedikit, angkat dan hidangkan.

    Leave a Reply

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...