Japanese Souffle Cheesecake


posted by freeda on

2 comments

Semalam teman main krim lagi...saat nak menghias kek ni adalah part yang paling teman suka...bermain krim sehingga sampai penuh kek dibuatnye.... ....kome nengok le gambonye...betul kan?... hehe
Kek Souffle memang lembut sangat ,tekstur nya berbuih (meringue) sebelum dibakar...maka sesudah masak pun masih lembut,kekadang perlu memotongnya dengan menggunakan pisau panas atau benang.....biarkan sejuk di luar, kemudian masuk peti ais. Resepi nya sudah ada,sila lihat di bawah...cuba ye!

Bahan-bahannya:
200 g cream cheese
50 ml susu segar
100 g gula castor
3 biji telur (asingkan)
30 g tepung jagung
1/2 sudu teh cream of tartar 
2 sudu besar lemon juice

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan ketuhar pada 175C. Griskan loyang 18cm dengan kertas minyak.
  2. Pukul krim keju di dalam mangkuk. Masukkan susu dan terus memukul dengan kelajuan sederhana.
  3. Masukan 50g gula, kuning telur, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar. Kacau sebati.
  4. Pukul putih telur hingga kembang dan ringan. Masukkan baki 50g gula, sedikit demi sedikit dan terus memukul hingga kembang.
  5. Kaup balikkan separuh adunan putih telur ke dalam bancuhan krim keju. Kaup balikkan baki putih telur ke dalam adunan.
  6. Bakar dengan kaedah Bain Marie selama 45 minit.
  7. Bila dah masak,tutup api oven,biarkan di dalam tin pembakar hingga sejuk. Bila dah betul2 sejuk, bolehlah keluarkan dan hias dgn lemon cheese frosting.







2 comments

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...