Agar-agar Pelangi berkastard


posted by freeda on

No comments


Bahan-bahan:
10g serbuk agar2
650ml air
200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok)
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara Membuatnya:
  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepung kastard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.Kmdn tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk).Kmdn, masukkan koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 boleh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan bekas puding sedikit biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn apa-apa utk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan akhir skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang sampai semua adunan habis.
  7. Bila sudah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Kemudian, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras boleh makan.

-SELAMAT MENCUBA-


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...