Bahan-bahan:
10g serbuk agar2
650ml air
200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok)
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)
Cara Membuatnya:
- Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
- Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepung kastard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
- Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.Kmdn tutup api.
- Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk).Kmdn, masukkan koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 boleh letak kuning dan merah.
- Sengetkan bekas puding sedikit biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn apa-apa utk tinggikan).
- Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan akhir skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang sampai semua adunan habis.
- Bila sudah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Kemudian, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras boleh makan.
-SELAMAT MENCUBA-