Kek Coklat Moist


posted by freeda on

No comments



Assalamualaikum w.b.t....hari ni kek coklat jadi pujaan hati....rasa yang lembut dan basah memikat hati...sumber ini teman dapat dari kawan teman Ustazah Azlida dan Jovita. terima kasih ye kawan-kawan.


Merekah sikit kek coklat ni...


Kek Coklat gambar di atas ni adalah kek pertama teman deko...kali pertama pegang krim...menggeletar tangan teman weh... :) Alhamdulillah jadi juga rupa kek...

Gambar di bawah teman buat bersama Saji di Kuala Kangsar...balik kampung pun ketagih nak pegang mixer...susah ni...peralatan takde pun teman mencari...teman pakai whipping cream ready made untuk topping...sedap juga...vanilla flavour...jenama nya dah lupa...


Bahan-bahan:
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 cwn susu pekat manis creamer
1/2 cwn koko
2 cwn tepung gandum (diayak)
1 cwn minyak jagung
1 susu esen vanilla
1 sudu soda bikarbonat
1 cawan air suam

Cara membuatnya: 
1. Pukul telur dan gula sampai kembang.
2. Kmdn masukkan susu pekat dan koko. Mix lagi
3. Masukkan minyak jagung, esen vanilla, soda dan air suam. Mix lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung diayak.
5. Kukus selama 1 jam.
6. Setelah dimasak hiaskan.

* kek ini boleh juga dibakar,tapi ia kurang moist berbanding dikukus.

-SELAMAT MENCUBA-

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...