Kueh Limas


posted by freeda on

6 comments




Assalamualaikum w.b.t...Semalam teman buat kudap lama untuk makan pagi...Kueh Limas ni kueh tradisi kampung teman...Kueh ni selalu disamakan dengan tepung pelita dan kueh tako...tapi apabila teman survey,rupanya macam sama tapi rasanya/ resepinya berbeza...di bawah ni teman masukkan resepi kueh limas ni. 

Daun pisang dilayarkan atas api sehingga bertukar warna/layu,kemudian buat bentuk macam di dalam gambar.

Bahan-bahan untuk 15 biji temalong:
( 1 ) Bahan lapisan atas : 
1 cwn santan pekat
1 sudu tepung gandum
garam secukup rasa

( 2 ) Bahan lapisan bawah:
2 cwn santan cair
5 sudu tepung gandum
2 sudu tepung pulut
3 helai jus daun pandan

( 3 ) gula

Cara Membuat:
1. Bancuh lapisan atas dan bawah ke dalam mangkuk yang berbeza.
2. Panaskan kukus masukkan gula dalam temalong, tutup periuk kukus. Biarkan 3 minit.
3. Buka penutup,masukkan lapisan bawah dan biarkan masak 10 minit ,biarkan beku sedikit.
4. Kmdn masukkan lapisan atas dan biarkan 5 minit pula...( agak2 sudah masak )
5. Angkat dan biarkan sejuk ,kemudian hidangkan.

* temalong- daun pisang yang dibentuk bakul limas

-resepi dari mak -








6 comments

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...