Assalamualaikum w.b.t....Ahad lepas ada orang sini bagi Pisang Sabah, oleh kerana pisang tu sudah masak kekuningan, terus terpikir buat cokodok ini :)...sebelum ni bancuhan cokodok bertukar menjadi kek pisang kerana dik malas mahu menggoreng, kali ini tidak boleh mengelak lg kerana orang rumah teringin beno kerana lama tak makan...hu hu...Walaupun makanan ni ringkas dan senang nak dibuat,di bawah ini teman sertakan resepi nya juga ye... :)
Archive for July 2011
posted by freeda on kueh
Assalamualaikum w.b.t....Ahad lepas ada orang sini bagi Pisang Sabah, oleh kerana pisang tu sudah masak kekuningan, terus terpikir buat cokodok ini :)...sebelum ni bancuhan cokodok bertukar menjadi kek pisang kerana dik malas mahu menggoreng, kali ini tidak boleh mengelak lg kerana orang rumah teringin beno kerana lama tak makan...hu hu...Walaupun makanan ni ringkas dan senang nak dibuat,di bawah ini teman sertakan resepi nya juga ye... :)
posted by freeda on kueh
posted by freeda on biskut
posted by freeda on ayam berkuah
- Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan digoreng sehingga ia ¾ masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai, bahan yang telah dikisar dan daun kunyit. Tumis sehingga ia naik bau dan keluar minyak.
- Masukkan garam dan serbuk perasa bersama ayam yang telah digoreng tadi. Gaul kesemuanya sehingga sebati.
- Masukkan santan dan api dikecilkan sedikit dan gaul rata. Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam dan mendidih. Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya. Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap, masukkan tomato dan matikan api dan tutup periuk. Setelah 5 minit tomato pun dah layu sedikit, angkat dan hidangkan.
posted by freeda on cake
posted by freeda on bihun dan laksa, mee
posted by freeda on kueh
3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna
posted by freeda on bihun
posted by freeda on cake
50 ml susu segar
100 g gula castor
3 biji telur (asingkan)
30 g tepung jagung
1/2 sudu teh cream of tartar
Cara Membuatnya:
- Panaskan ketuhar pada 175C. Griskan loyang 18cm dengan kertas minyak.
- Pukul krim keju di dalam mangkuk. Masukkan susu dan terus memukul dengan kelajuan sederhana.
- Masukan 50g gula, kuning telur, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar. Kacau sebati.
- Pukul putih telur hingga kembang dan ringan. Masukkan baki 50g gula, sedikit demi sedikit dan terus memukul hingga kembang.
- Kaup balikkan separuh adunan putih telur ke dalam bancuhan krim keju. Kaup balikkan baki putih telur ke dalam adunan.
- Bakar dengan kaedah Bain Marie selama 45 minit.
- Bila dah masak,tutup api oven,biarkan di dalam tin pembakar hingga sejuk. Bila dah betul2 sejuk, bolehlah keluarkan dan hias dgn lemon cheese frosting.
posted by freeda on sembang
posted by freeda on cake
- Selamat Mencuba -
posted by freeda on biskut
Gambar di bawah gambar tat yang baru buat 3-4 hari lepas (31/07/2011)....kali ini teman sudah jumpa acuannya di Hyap Lee , Keningau dengan harga RM 8 lebih...jadi sebelum menjelang Ramadhan teman buat tat lagi....
Gambar 1: Kueh tat yang belum disapu telur....
Gambar 2: Kueh tat yang sudah disapu telur yang bersedia untuk dibakar...
resepinya:
Jem Nenas:
3 biji nenas masak ( muda pun boleh jika suka masam)
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 senduk gula putih
1 sudu teh esen vanilla
( kisar nenas sampai halus,kemudian masakkan atas api bersama bahan2 lain sehingga kering dan tiada berair -untuk mengelakkan kueh tat tadi hilang rapuh)
Bahan-bahan doh:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu tepung kastard ( jenama blue key/nona)
2 sudu besar tepung susu
226 g mentega
1 biji kuning telur
Cara Membuat doh:
- Pukul bersama mentega+ susu+minyak sapi+ gula hingga sebati.
- Masukkan telur +esen vanilla, pukul lagi.
- Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
- Panaskan oven.
- Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas). Anggaran 10-15 minit sehingga masak.
-Selamat Mencuba-
posted by freeda on puding
posted by freeda on cake
coklat tiramisu
posted by freeda on cake